Keulen

De Duitse stad Keulen (Köln) ligt aan de linkeroever van de Rijn en is de grootste stad van het Rijn-gebied. De Romeinse keizer Claudius stichtte Colonia Claudia Ara Agrippinensium, wat later in de 5e eeuw werd afgekort tot Colonia. Uiteindelijk ontstond de naam Köln hieruit.

Keulen behoorde al in de vroege middeleeuwen tot het culturele centrum van het Rijnland. Samen met Lübeck en Danzig (het huidige Gdansk) behoorde het tot de belangrijkste hanzesteden. De universiteit van Keulen werd al in 1388 gesticht en was daarmee de vierde in het Duitse taalgebied. In de 12e eeuw was Keulen de grootste ommuurde stad van Duitsland.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de stad zwaar getroffen door bombardementen en vrijwel geheel verwoest. Na de oorlog woonde er nog maar 40.000 mensen. Veel historische gebouwen en monumenten zijn na de oorlog herbouwd.

De Dom van Keulen

Het symbool en middelpunt van Keulen is natuurlijk de Dom. Deze gotische dom is een van de grootste kerken van Europa: het imposante bouwwerk is 144 meter lang, 45 meter breed en 43,5 meter hoog. De twee torens van de kerk zijn 157 meter hoog. De bouw van de Kölner Dom werd al in 1248 begonnen, maar pas in het jaar 1880 voltooide men de torens. Het interieur bvan het koor is vrijwel geheel intact gebleven, zo ook het prachtig altaar uit 1322. Tegen de zuilen van het eerder genoemde koor staan fraaie 14e eeuwse standbeelden. Op de gebrandschilderde ramen zijn 48 koningen uit het Oude Testament afgebeeld. In de schatkamer liggen nog veel kostbare kunstvoorwerpen. Na 500 treden beklommen te hebben heb je vanaf de zuidelijke toren een prachtig uitzicht over de stad en de omgeving.

Naast de Dom staat het Römisch-Germanisches Museum met vondsten uit de tijd van de Romeinen. De Römerturm (1e eeuw) was de noordwestelijke hoektoren van de Romeinse nederzetting Collonia. Andere bezienswaardigheden in Keulen zijn het laat-middeleeuwse raadhuis, de St. Georgkirche uit de 11e eeuw, de St. Severinkirche (11e t/m 16e eeuw) en natuurlijk de bijzondere St. Pantaleonkerk uit de 10e eeuw. Er zijn in de stad niet alleen historische monumenten te vinden maar ook veel prachtige parken zoals het Blücherpark, Florapark en Rheinpark.

Keulen is eenvoudig per rechtstreekse trein te bereiken vanaf Amsterdam CS, Utrecht CS en Arnhem.

Nuttige links Keulen

» 265 hotels in Keulen
» Gemeente Keulen
» VVV Keulen
» Köln Bonn airport

Plattegrond van Keulen